Informatie voor jongeren

Het BRIDGE onderzoek is allereerst bedoeld voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 8-18 jaar die (een) ouder(s), broer, zus of andere familieleden hebben met een bipolaire stoornis of schizofrenie. Hebben je ouders geen psychiatrische problemen? Dan kun je ook meedoen!

Waarom doen we het BRIDGE onderzoek?

Jumping kids

Schizofrenie en een bipolaire stoornis zijn psychiatrische ziektes waarbij heel veel factoren een rol spelen. Een belangrijke factor is de functie van de hersenen. Mensen met schizofrenie of een bipolaire stoornis kunnen zich soms minder goed concentreren of dingen niet goed herinneren.

Kinderen van ouders met een bipolaire stoornis of schizofrenie hebben een verhoogd risico om zelf ook een psychiatrische stoornis te ontwikkelen. We weten alleen niet goed hoe dat komt: wat zorgt er voor dat deze kinderen een hoger risico lopen? Zijn er dingen die ervoor zorgen dat deze kans juist kleiner wordt? En welke invloed hebben deze factoren op de ontwikkeling van je hersenen in de puberteit? Dat willen we in dit onderzoek te weten komen.

Ook willen we graag onderzoeken hoe deze kinderen zich ontwikkelen en omgaan met stressvolle levensgebeurtenissen. Om dit goed te kunnen doen willen we kinderen van ouders met een bipolaire stoornis of schizofrenie vergelijken met kinderen die ouders hebben zonder een psychiatrische stoornis.

kids_row

Wanneer kan je meedoen aan dit onderzoek?

kids_alienWij zijn op zoek naar gezonde kinderen van 8-18 jaar die deel willen nemen aan dit onderzoek. Je kunt meedoen als je vader en/of moeder een bipolaire stoornis of schizofrenie heeft, maar ook als je ouders geen psychiatrische ziekte hebben. Voor het MRI onderzoek zijn nog een paar extra dingen belangrijk, maar die zullen we via de telefoon met je bespreken.

Lijkt het je leuk om mee te doen? Lees deze site dan goed door en praat erover met je ouders. Vul daarna dit formulier in of stuur een mailtje naar bridge@umcutrecht.nl. Dan nemen wij daarna contact met je op!

Hoe zit het onderzoek in elkaar?

Als je meedoet word je één keer per drie jaar uitgenodigd voor verschillende bezoeken aan het UMC Utrecht. Tijdens deze bezoeken zullen we verschillende onderdelen van het onderzoek uitvoeren. Je wordt bijvoorbeeld geïnterviewd en je moet je vragenlijsten invullen. Daarnaast maken we scans van je hersenen met behulp van MRI en wordt bloed afgenomen. Hier kun je zien hoe zo’n MRI onderzoek in zijn werk gaat.

Je wordt maximaal vier keer uitgenodigd, tot je ongeveer 22 jaar oud bent. We zullen ook je ouders interviewen.

Wat zijn de onderdelen van het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen die op verschillende dagen zullen plaatsvinden.

kids_scientistOnderdeel 1: Gesprek

Wij zijn geïnteresseerd in hoe het met je gaat. Daarom zullen we een uitgebreid gesprek met je voeren waarin vragen worden gesteld over je leven tot nu toe en over hoe het met je gaat.

Onderdeel 2 en 3: Gesprek en psychologische testen

In dit gesprek gaan we het hebben over de dingen die je in je leven hebt meegemaakt. Vervolgens zullen er psychologische testen worden afgenomen waarin bijvoorbeeld je aandacht en je geheugen getest worden.

Onderdeel 4: oefenen computertaken en MRI oefenscanner

Vervolgens ga je verschillende taken oefenen achter de computer. Daarna word je uitgenodigd om te komen kijken naar de MRI oefenscanner. Daar kan je ervaren hoe het is om in zo’n scanner te liggen. MRI is een manier om plaatjes (scans) van je hersenen te maken. Het maken van een MRI scan doet geen pijn en is niet gevaarlijk. Wil je meer weten over de MRI scanner? Klik dan hier!

Onderdelen 5 & 6: MRI-scan met taken

Als het oefenen in de MRI goed is gegaan, word je uitgenodigd voor het MRI onderzoek. We maken bij alle deelnemers twee MRI scans. De metingen die we in de MRI-scanner willen doen gaat als volgt.

Tijdens het onderzoek lig je op een tafel. Deze tafel wordt in een soort tunnel geschoven. Het is belangrijk dat je probeert zo stil mogelijk te blijven liggen. In de tunnel is een hard tikkend geluid te horen en daarom krijg je oordopjes in. Als je wilt, kan je vader of moeder bij het onderzoek aanwezig zijn. Via een microfoontje kan je praten met de mensen die ook bij het onderzoek zijn. Zij heten laboranten.

Eerst maken we scans van je hersenen als je rustig ligt. Daarna gaan we je hersenen aan het werk zetten. Je krijgt opdrachtjes die je al eerder hebt geoefend achter de computer. Terwijl je die taken uitvoert, maken we scans om te kijken hoe je hersenen actief zijn.

Onderdeel 7: Bloedprikken

Voor dit onderzoek nemen we een paar buisjes bloed bij je af om bloedonderzoek te doen. De prik in je arm die hiervoor nodig is, doet minder pijn dan injecties waarbij iets moet worden ingespoten (zoals bijvoorbeeld vaccinaties op school). Als je wilt, kan je verdoofd worden.

Wat doen wij met alle informatie?

De informatie die het onderzoek oplevert gebruiken wij om beter te kunnen begrijpen hoe kinderen van ouders met een bipolaire stoornis of schizofrenie zich ontwikkelen tijdens de puberteit. Daarmee hopen we hen in de toekomst beter te kunnen helpen.

kids_blockAlle gegevens worden anoniem verwerkt: je persoonlijke gegevens kunnen dus nooit door andere mensen worden bekeken. Uiteindelijk gebruiken wij de gegevens van alle deelnemers om wetenschappelijke artikelen en rapporten te schrijven. Zo kunnen andere mensen in andere ziekenhuizen over de hele wereld ook op de hoogte komen van de resultaten.

Bij wie kan ik terecht voor vragen over dit onderzoek?

Je kunt het contactformulier op deze site invullen of ons een e-mail sturen: bridge@umcutrecht.nl. Direct contact opnemen met het secretariaat van de zorglijn Risico & Preventie kan ook. Bel dan dit nummer: tel. 088 755 81 80.

Hoe kan ik me aanmelden voor het BRIDGE onderzoek?

Vul samen met je ouders het aanmeldformulier in. Je kunt ook een e-mail sturen naar bridge@umcutrecht.nl. Vermeld in deze email je naam, je geboortedatum, je adres en telefoonnummer. Wij sturen je dan een informatiepakket met een brief voor jou en een brief voor je ouders. Daarin leggen we alles over het onderzoek uit. Samen met je ouders kun je dan nadenken of je mee wilt doen aan het onderzoek. Wij bellen een paar weken later op om te horen of je mee wil doen.

kids_alrightDan kijken we ook, met een aantal korte vragen, of je wel mee kunt doen aan MRI onderzoek: je mag bijvoorbeeld geen beugel hebben (een draadje achter je tanden kan meestal wel), of epilepsie hebben. Ook kijken we of we op dat moment plaats hebben voor jou. Als dat allemaal in orde is, maken we afspraken voor de onderdelen van het onderzoek.