Informatie over MRI

neuronsfire_tekstMRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, dat betekent dat er met behulp van een magneet plaatjes van je hersenen worden gemaakt. Zo kunnen we kijken wat er in je hersenen gebeurt als je bepaalde taken uitvoert. Ook maken we tussendoor opnames om te kijken hoe je hersenen er precies uitzien en hoe groot ze zijn. Tijdens deze opnames hoef je geen taak uit te voeren. Je kunt dan bijvoorbeeld naar een film kijken of muziek luisteren.

Een MRI scanner bevat een hele sterke magneet. Het is belangrijk dat je geen metaal in je kleding hebt, of bijvoorbeeld een speldje in je haar. Die worden door de scanner aangetrokken en verstoren het beeld. Voordat je de scanner in gaat wordt daarom met behulp van een metaal detector gecontroleerd of je ‘metaal-vrij’ bent. Sommige mensen hebben een metalen draadje achter hun tanden. Dat is niet erg want dat is van niet-magnetisch metaal gemaakt.

Hieronder wordt met behulp van een aantal foto’s uitgelegd hoe het scannen in z’n werk gaat.

 

1_in_wachtkamer

1. In de wachtkamer

Voordat je in de MRI scanner gaat, neem je plaats in de wachtkamer.


 

2_in_kleedkamer

2. Omkleden

Als alles klaar is gezet, word je opgehaald uit de wachtkamer en naar een kleedkamer gebracht. Daar moet je alles van metaal uit en af doen. Je krijgt een broek waarin geen metaal zit.


 

3_bril_voor_na

3. Brillen en MRI

Je kunt niet met je eigen bril in de MRI scanner, omdat daar metaal in zit. We geven je daarom een speciale MRI bril van plastic. De brillenglazen hebben we in allerlei sterkten, zodat je toch scherp kunt zien in de MRI scanner.


 

4_metaal_detector

4. Metaal detector

Nadat je je hebt omgekleed controleren we of je echt geen metaal meer bij je hebt. Dat doen we met een metaal detector.


 

5_mri_scanner

5. De MRI scanner

Dit is de MRI scanner die we gebruiken voor ons onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op het bed. Dat bed is dan in de MRI scanner geschoven zodat we je hersenen goed kunnen scannen.


 

6_oordopjes2

6. Oordopjes

De MRI scanner maakt veel kabaal tijdens het scannen. Je krijgt daarom oordopjes.


 

7_in_ontvanger

7. Koptelefoon

Je krijgt ook een koptelefoon op. Deze beschermt je extra goed tegen het geluid. Via deze koptelefoon kun je het geluid van de film horen tijdens de opnames waarin je geen taak hoeft uit te voeren.


 

8_ontvanger_gesloten2

8. De MRI ontvanger

Zoals je op de fotos kunt zien lig je op je rug op het bed met je hoofd in een speciale MRI ontvanger. De MRI ontvanger ziet er uit als een helm en gaat over je hoofd. Er zit een spiegel op zodat je naar achteren kunt kijken. Daar staat een televisie voor de film of de taak.


 


9_in_de_scanner

9. De knoppendoos

Als je taken moet gaan uitvoeren in de scanner, dan krijg je een knoppendoos. Hiermee kun je antwoorden geven. Als alles goed is aangesloten word je in de MRI scanner geschoven. Je komt ongeveer tot je middel in de scanner. Op die manier kunnen we goed je hersenen scannen. We kunnen je zien en horen vanuit de controle kamer.


 

10_controle_ruimte_matthijs_vink

10. De controle kamer

Vanuit de controle kamer kunnen we door een ruit naar jou kijken. Ook kunnen we via een intercom met je praten. Vanuit de controle kamer bedienen we de scanner en starten we de taken of de film. Op het scherm zie je plaatjes van hersenen zoals we die met de MRI scanner kunnen maken.