MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. In een MRI scanner worden er met behulp van een magneet foto’s van je hersenen gemaakt. Zo kunnen we kijken hoe je hersenen eruitzien, hoe groot ze zijn en wat er in je hersenen gebeurt als je stilligt of bepaalde taken uitvoert.
Een MRI scanner bevat een hele sterke magneet. Het is daarom belangrijk dat je geen metaal in je kleding hebt, of bijvoorbeeld een speldje in je haar. Die worden door de scanner aangetrokken en verstoren het beeld. Voordat je de scanner in gaat wordt daarom goed gecontroleerd of je ‘metaalvrij’ bent, hier gebruiken wij een vragenlijst voor. Sommige mensen hebben een metalen draadje achter hun tanden. Dat is niet erg want dat is van niet-magnetisch metaal gemaakt.
Hieronder wordt uitgelegd hoe het scannen in z’n werk gaat.
1. De voorbereiding
Voordat je in de MRI scanner gaat, neem je plaats in de wachtkamer. De onderzoeker en laboranten zorgen er dan voor dat de MRI ruimte helemaal klaar staat. Als alles klaar is gezet, word je opgehaald. Samen met de onderzoeker ga je na of je ‘metaalvrij’ bent. Dit betekent dat je geen metalen meer op of in je lichaam hebt. Indien je geen geschikte MRI-kleding aan hebt, er zitten bijvoorbeeld metalen knopen op je broek, krijg je kleding van ons. Let er bij de studiedag dus op dat je comfortabele kleding zonder metalen erin draagt, het moet wel lekker zitten en liggen! Ook kan je niet met je eigen bril in de MRI scanner, omdat daar metaal in zit. We geven je dan een speciale MRI bril van plastic. De brillenglazen hebben we in allerlei sterkten, zodat je toch scherp kunt zien in de MRI scanner.
2. Het scannen zelf
Tijdens het onderzoek lig je op het bed. Dat bed wordt in de MRI scanner geschoven zodat we je hersenen goed kunnen scannen. Zorg ervoor dat je lekker ligt, er zijn altijd kussens en dekens beschikbaar. De MRI scanner maakt veel kabaal tijdens het scannen. Je krijgt daarom oordopjes en een koptelefoon op. Deze beschermen je extra goed tegen het geluid. Via de koptelefoon kan er ook muziek of ander geluid aan worden gezet tijdens het scannen. In de MRI scanner krijg je een belletje. Hiermee kan je met ons communiceren. Zodra je er op drukt gaat er bij ons in de controlekamer een signaal af.
3. De onderzoekers en laboranten
Vanuit de controlekamer kunnen we door een raam naar jou kijken; als je in de ruimte van de scanner staat kan je ook naar ons kijken. Ook kunnen we via een intercom met je praten en horen we een signaal als je op het belletje drukt. Vanuit de controlekamer bedienen we de MRI scanner. Op het scherm in de controleruimte zie je plaatjes van hersenen zoals we die met de MRI scanner kunnen maken. Na het scannen gaan de plaatjes van je hersenen altijd langs een radioloog. Deze bekijkt dan of er ’toevalsbevindingen’ zijn. Dit zijn bevindingen in de hersenen die wij niet onderzoeken, maar wel van belang kunnen zijn voor jouw gezondheid. Meestal is er niks aan de hand. Als we wel wat vinden, zullen we dit doorgeven aan jou en/of je ouders en aan je huisarts. Dat is dan ook de reden waarom je zonder huisarts niet mee kan doen aan dit onderzoek. Nadat je op bezoek bent geweest kunnen we de plaatjes van jouw hersenen naar je opsturen, dit kan je gewoon aan ons vragen!
Het Erasmus MC heeft zelf ook een webpagina over MRI.