Publiekslezing Manisch Depressiviteit

Voor wie? Voor patiënten, naasten en belangstellenden!
Datum: Donderdag 27 maart 2014
Locatie: Blauwe collegezaal, UMC Utrecht
Adres: Heidelberglaan 100
Kosten: Deelname aan de publiekslezing is gratis

 

Op donderdag 27 maart wordt er in het UMC een publiekslezing over bipolaire stoornissen georganiseerd. Manon Hillegers van het BRIDGE onderzoek zal hier één van de sprekers zijn. Inschijving verloopt via de website van het UMC.

Wat hebben Vincent van Gogh, Marilyn Monroe, Stephen Fry en Amy Winehouse met elkaar gemeen? Buiten het feit dat zij allemaal bekend zijn geworden met hun creativiteit, leden zij ook aan een psychiatrische stoornis die gekenmerkt wordt door enorme uitersten in stemming en activiteit: de manisch-depressieve stoornis (ook wel bipolaire stoornis genoemd).

In aanloop tot de World Bipolar Day op 30 maart organiseert het UMC Utrecht een Publiekslezing op donderdag 27 maart over deze psychiatrische aandoening.

De manisch-depressieve stoornis komt bij ongeveer 2-4% van de Nederlandse bevolking voor en kent vele verschijningsvormen. Afwisselend kunnen manische, hypomanische, depressieve en gemengde episodes optreden, waarbij ook de ernst van de klachten sterk kan variëren. Daarbij maken sommige patiënten vrijwel onafgebroken stemmingsepisodes door, terwijl andere patiënten zeer lange periodes kennen waarin zij klachtenvrij zijn. Een zeer divers ziektebeeld dus, waarbij geen twee patiënten hetzelfde zijn.

Tijdens de Publiekslezing zal een ervaringsdeskundige vertellen hoe het is om te leven met een manisch-depressieve stoornis. Daarnaast komen twee ervaren psychiaters aan het woord die u meer kunnen vertellen over de diagnose manisch-depressiviteit en behandelingen van zowel volwassenen als kinderen. Ook is er aandacht voor onderzoeken die momenteel gedaan worden om de stoornis beter te begrijpen.

Aanmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *