Witte stofbanen als snelwegen

In 2017 publiceerden we een studie in 59 kinderen over de witte stofbanen tussen de nucleus accumbens (dit is een gebied in de hersenen dat betrokken is bij het verwerken van beloningen) en de frontale cortex (het voorste deel van de hersenen). Deze witte stofbanen zijn een soort snelwegen in de hersenen die van het voorste deel van je brein naar het middendeel lopen. Uit ons onderzoek blijkt dat deze snelwegen minder optimaal zijn aangelegd bij kinderen waarvan één van de ouders schizofrenie heeft. De informatie die zich over deze snelweg verplaatst, komt bij deze kinderen meer obstakels tegen. We spreken dan ook wel van een verminderde integriteit van de witte stofbanen. De integriteit van deze snelweg hoort toe te nemen als je ouder wordt, maar dit was bij deze kinderen in mindere mate het geval. De andere snelwegen die we hebben onderzocht waren niet verschillend tussen de groepen (zie hier de link naar het volledige onderzoeksrapport (in het Engels)).