Informatieverwerking en grootte van de hersenen

In 2020 publiceerden we een onderzoek waarin we keken naar het niveau van informatieverwerking en de grootte van de hersenen. We vonden dat het niveau van informatieverwerking in kinderen met een ouder met schizofrenie en in kinderen met een ouder met een bipolaire stoornis iets lager was dan in kinderen met ouders zonder psychiatrische diagnose. De kinderen met een ouder met schizofrenie hadden daarnaast een iets kleiner intracraniaal volume. Het intracraniale volume bestaat uit de inhoud van de schedel en omvat de hersenen, de hersenvliezen en het hersenvocht. Dat het intracraniale volume een klein beetje kleiner is, kan een aanwijzing zijn naar een wat minder optimale hersenontwikkeling al heel erg vroeg in het leven. Maar dit moeten we verder onderzoeken (zie hier de link naar het volledige (Engelstalige) onderzoeksrapport).